Terminologično-ponjattjeva sutnist' suržyku - Fuderer, Tetyana (Array, 2008)
U radu se raspravlja o problemima terminološkog određenja hibridnoga ukrajinsko-ruskoga idioma proširenoga na području Ukrajine. Analiza brojnih znanstvenih radova ukrajinskih i inozemnih lingvista pokazala je da terminološko gnijezdo za označavanje fenomena miješanoga jezika u ukrajinskoj lingvistici sadržava više pojmova (jazyčije, maloruski žargon u dijakroniji te novije pojmove žargon, urbani žargon, žargonizacija, miješani jezik, prostorječje, superinterferencija, makaronizam, dijalekt, argo, suržyk) te da ovaj specifični, nekodificirani idiom, narušava tradicionalnu percepciju ''miješanih'' idioma – raznih koine, jezičnih amalgama i hibrida.