"Ja sam sama sebi i bog i sudba" - elementi antimodernizma u stvaralaštvu Josipa Kosora - Lugarić Vukas, Danijela (Array, 2010)
U radu se propituje mogućnost iščitavanja Kosorovih manje poznatih djela (poezije zbirke Beli plamenovi, drama Nepobjediva lađa, Čovječanstvo, Pomirenje, romana Rasap) u kontekstu raspoznatljive antimodernističke paradigme. Je li motiv kozmičkoga, tako često prisutan u Kosorovim djelima, nositelj antimodernističkoga ili pak ekspresionističkoga svjetonazora? Može li se antitetično pismo Kosorovo uopće disciplinirati u okvire kakvih krutih i stabilnih parametara?