Jastrebovi i grlice: provjera hipoteze darvinijanske medicine na modelu psorijaze - Tadinac, Meri (Array, 2009)
Darvinijanska medicina postulira pojam "alostatskog preopterećenja" kao pokretača određenog tipa bolesti te razlikuje tzv. jastrebove i grlice, koji se u situacijama alostatskog opterećenja razlikuju po odgovorima imunosnog sustava. Hipoteza proizašla iz okvira darvinijanske medicine jest da će jastrebovi imati veću vjerojatnost obolijevanja od autoimunih i upalnih bolesti. Ovu smo postavku provjerili na modelu psorijaze, budući da postoje dva tipa ove bolesti: psorijaza tipa I koja ima genetsku komponentu i psorijaza tipa II koja nema utvrđenu genetsku komponentu te se smatra podložnijom okolinskim faktorima, tj. reaktivnom. Budući da psorijaza tipa I manje ovisi o vanjskim uzročnicima, ne očekujemo razlike između profila ličnosti ovih pacijenata i komparabilne skupine dermatoloških pacijenata, no očekujemo specifičan profil kod oboljelih od psorijaze tipa II koja se u darvinijanskom kontekstu može smatrati posljedicom alostatskog preopterećenja. Uspoređeni su MMPI-201 profili 44 pacijenta oboljelih od psorijaze tipa I, 26 pacijenata oboljelih od psorijaze tipa II, te 70 pacijenata oboljelih od ostalih vrsta kožnih bolesti te je ustanovljeno da pacijenti oboljeli od psorijaze tipa II, za razliku od ostale dvije skupine pacijenata, imaju Hs-D-Hy profil na MMPI ljestvici. Nadalje, iako pacijenti oboljeli od psorijaze tipa II imaju objektivno lošiju kliničku sliku (mjereno PASI indeksom i pojavom egzacerbacije bolesti), percepcija posljedica bolesti u svakodnevnom životu povezana je samo s tipom ličnosti, a ne i s tipom psorijaze od koje pacijent boluje. Mnogi se oblici ponašanja tipični za Hs-D-Hy profil ličnosti mogu smatrati analognima ponašanjima jastrebova, što neizravno ide u prilog postavljenoj hipotezi.