Romi u Hrvatskoj: interkulturalne odrednice - Hrvatić, Neven (Array, 2009)
Ne umanjujući važnost cjelovitog, sustavnog istraživanja brojnih fenomena vezanih za Rome: jezik, nacionalna kultura i umjetnost, vjera, socijalni i gospodarski ustroj, marginalizacija.., upravo je socijalna integracija, kao i područje odgoja i obrazovanja, svojevrsna sinteza različitosti polaznica i jedinstvenosti u pristupu. Upoznajući Rome koji u Hrvatskoj od doseljenja predstavljaju autohtonu nacionalnu manjinu, mogu se uočiti smjernice u oblikovanju (trans)nacionalnog identiteta i postizanja društvene uloge koja im pripada. Povijesna geneza obuhvaća period doseljenja Roma, migracijski način života, povijesne promjene položaja, kao i specifičnosti u obiteljskom, plemenskom, gospodarskom i socijalnom ustroju. Za romsku nacionalnu zajednicu u Hrvatskoj presudno je, uz poboljšanje socio-gospodarskog položaja, integriranje u sve segmente društva, ali i neprijeporna potreba očuvanja kulture, tradicije i stila života. Kvalitativni napredak u socijalnoj integraciji (i kulturnoj autonomiji) Roma u Hrvatskoj moguće je postići samo promptnom, ali sustavnom aktivnošću prema dosljednoj implementaciji dostignutih standarda drugih nacionalnih manjina, uvažavajući sve posebnosti. Svako dalje improviziranje i nedostatak inicijative ponovo marginalizira Rome, koji u Hrvatskoj, na temelju povijesnih iskustava i zbilje, mogu biti vrijedan i prepoznatljiv dio multikulturalnog okružja.