Renesansna drama Robinja kao izvor za modernistički roman Giga Barićeva - Olujić, Ivana, lingvistikinja (Array, 2009)
Usporedba dvaju djela hrvatske književnosti - Lucićeve renesansne drame Robinja i Begovićeva modernističkog romana Giga Barićeva, obaju zaokupljenih ženskom sudbinom, pokazuje brojne sličnosti. Doista svako od njih pripada svome vremenu, ali teme, likovi i struktura ukazuju na Lucićevu dramu kao izvor za Begovićev roman.