Razmjene spoznaja o antici u poslanicama hrvatskog humanizma 15. stoljeća - Špikić, Marko (Array, 2009)
U tekstu se govori o problemu komunikacije spoznaja o starinama u ranom humanizmu hrvatskog priobalja. Izlagač na odabranim primjerima raspravlja o namjeni epistolografskih vrsta, od poslanica u kojima se evocira antičko doba (Ciriaco d'Ancona Leonardu Bruniju iz Zadra) do posvetnih tekstova u kojima se aktualna kultura uspoređuje s antičkom (Koriolan Cipiko, proslov Morosiniju u djelu O azijskom ratu). Dio teksta je posvećen problemu adresata u humanističkoj epistolografiji s nakanom da se prikaže kako se on, zahvaljujući razvitku antikvarnih istraživanja, iz radoznala sakupljača fragmentiranih spoznaja imao pretvoriti u oživljenog rimskog patricija. Oblici evokacijske epistolografije, kojima je Petrarca dao poseban poticaj, tako su se proširile i u ovim krajevima koji su zbog političkih razloga došli u izravan dodir s humanističkom kulturom Apenina. Društveni su aspekti takvih poslanica posebno zanimljivi zbog političkog konteksta u kojem se našlo hrvatsko priobalje u doba razvitka humanističke učenosti. Zato je u tekstu riječ i o tematskim aspektima tekstova, to jest o odnosu memorije, fantazije i političke zbilje.