Tumačenja Maitreyi-brahmane iz Brhadaranyaka-upanišadi u ranoj vedanti - Andrijanić, Ivan (Array, 2008)
Ovaj članak predstavlja tragove ranoga vedantskog tumačenja Maitreyi-brahmane, jednog od najpoznatijih dijelova Brhadaranyaka-upanišadi u Brahma-sutrama, temeljnom tekstu filozofske škole vedante. Predmet diskusije je egzegeza Maitreyi-brahmane prema trima starodrevnim komentatorima Ašmarathyi, Audulomiu and Kašakrtsni. Cilj je ovog rada pokazati kakve se metode tumačenja upanišadskih tekstova koriste u različitim vedantskim školama. Također možemo vidjeti tehnike tumačenja preuzete iz purva-mimamse, škole tumačenja vedskih tekstova, koje su preoblikovane za tumačenje upanišadi. Članak također pokazuje kako filozofsko stajalište o odnosu sopstva i apsoluta služi egzegetskoj svrsi pomirenja različitih upanišadskih učenja. Učenje BS i starodrevnih komentatora je bhedabhedavada, istodobna različitost i nerazličitost sopstva i apsoluta. Šankara tumači sutre kao da poučavaju monistički iluzionizam. On na dvije razine istine razlikuje niži brahman (apsolut viđen očima niže istine) i najviši brahman. Na ovaj je način mogao pomiriti sva upanišadska učenja, bilo da naginju teizmu ili monizmu. Važna je i hermeneutička rasprava Šankarina s bhedabhedavadinom Bhartrprapancom o prirodi znanja i djelovanja, odnosno prvenstvu upanišadi koje se bave znanjem brahmana nad brahmanama koje se bave obrednim djelovanjem.