Semantičke i leksikografske definicije - Žic Fuchs, Milena (Array, 1994)
Krajem se osamdesetih godina sve više ističe potreba zbližavanja semantike i leksikografije jer je, kako upozoravaju neki teoretičari, velik dio leksikografske djelatnosti u "teorijskom vakuumu". U okviru novih strujanja u lingvistici, poglavito u kognitivnoj semantici, otvara se prostor za osnovno istraživanje leksika koji bi barem dijelom mogao premostiti prazninu između semantičke teorije i leksikografske djelatnosti. U ovome se radu raspravlja o načelima na temelju kojih su rađene kognitivno-semantičke definicije, s posebnim osvrtom na ključni pojam prototipa i njegove važnosti za one elemente znanja o svijetu koji bi trebali biti okosnicom leksikografskih definicija. Koriste se i rješenja iz suvremene engleske leksikografije te predlažu moguće definicije primjenjive i u jednosvezačnom rječniku hrvatskog jezika. Semantics and lexicography have for centuries remained spheres apart despite their mutual subject-matter. This paper discusses recent developments in cognitive semantics, particularly the notion of prototype and its relevance for formulating principles found in semantic definitions in cognitive semantics, as well as explanatory definitions found in the Collins COBUILD Dictionary of the English Language. Definitions for some future unilingual dictionary of Croatian are suggested. The main principles governing these definitions are typicality on one hand, and simplicity of wording on the other, the aim being to produce a higher level of user- friendly dictionary definitions.