Konvencionalne i pjesničke metafore - Žic Fuchs, Milena (1993)
Kognitivna semantika posvećuje posebnu pozornost kako konvencionalnim tako i pjesničkim metaforama. U okviru takvoga teorijskoga gledanja na jezik (a i na čovjekovo kognitivno ustrojstvo) ostaju upitni ili nedovoljno razriješeni neki odnosi i temeljni pojmovi. U ovome se članku ukazuje na problematičnost odnosa konvencionalnih i pjesničkih metafora na jezičnoj razini, kao i na nužnost dodatnog pojašnjenja pojma konvencija. Some basic claims made by cognitive semanticists on how conventional and poetic metaphors function are discussed. Special emphasis is placed on clarifying the term convention, that is, on specifying the implications it has for the basic conceptual metaphor, as well as for conventional and poetic metaphors. On the basis of English and Croatian examples, both of conventional and poetic metaphors, other differences between them, differences that imply modifications on the theoretical level, are also analyzed.
Projekt MZOS
HRV