Studija o dugotrajnim kliničkim i socijalnim posledicama posle ratnih iskustava u bivšoj Jugoslaviji - metod "CONNECT" projekta - Priebe, Stefan (Array, 2004)
CONNECT studija istražuje dugoročne kliničke i socijalne posledice kod ljudi sa ratnim iskustvom u zemljama bivše Jugoslavije i izbeglica u Zapadnoj Evropi, sa ciljem da identifikuje uticaj socijalnih intervencija i zdravstvene zaštite na ove posledice. Cilj: Prikazati metod i dati obrazloženje CONNECT studije (pun naziv studije je: "Komponente, organizacija, troškovi i ishod zdravstvene zaštite i socijalnih intervencija za ljude sa posttraumatskim stresnim reakcijama posle rata i konflikta na Balkanu"). Metod: Opis protokola istraživanja koji je razvijen kroz saradnju osam centara - u Velikoj Britaniji Nemačkoj, Italiji, Srbiji i Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji. Rezultati: U svakoj zemlji, istraživanje će biti sprovedeno u zajednici na populaciji koja je bila pod visokim rizikom potencijalno traumatskih iskustava (uzorak = 640 u svakoj zemlji bivše Jugoslaviji i 250 u svakoj zemlji Zapadne Evrope). Biće procenjene aktuelne socijalne i kliničke karakteristike, kao i socijalne intervencije i zdravstvena zaštita dobijena u prošlosti. Osim toga, ukupni uzorak od 900 osoba sa perzistentnim simptomima biće identifikovan i praćen u toku perioda od jedne godine. Diskusija: Ovaj veliki projekt ima za cilj da obezbedi dokaze o relativnom uticaju intervencija u okviru socijalne i zdravstvene zaštite na dugoročne posledice traumatskih događaja povezanih sa ratom, i stavlja poseban akcenat na osobe sa perzistentnim simptomima posttraumatskog stresa. Rezultati bi trebalo da pomognu u razvijanju modela za predviđanje potreba dugoročne zaštite populacija koje će, možda, u budućnosti doživeti traumatske događaje bilo da izbegnu u druge zemlje ili ostanu u oblasti konflikta.