Problematični užici: rizično seksualno ponašanje u kasnoj adolescenciji - Štulhofer, Aleksandar; Jureša, Vesna; Mamula, Maja (2000)
U radu se analiziraju rasprostranjenost i strukturalne osobitosti rizičnog seksualnog ponašanja (RSP) u studentskoj populaciji. Uvodni dio obuhva}; ; a definiranje RSP, pregled čimbenika vezanih uz razdoblje adolescencije koji ga potiču te kratki prikaz dosadašnjih istraživanja RSP adolescenata, i u nas i u inozemstvu. Središnji dio, posve}; ; en testiranju hipoteza o sveprisutnosti, spolnoj specifičnosti, sekvencijalnoj organiziranosti te kontekstualnoj racionalnosti RSP, temelji se na istraživanju provedenom krajem 1998. godine na većem uzorku (N=1355) novoupisane studentske populacije Sveučilišta u Zagrebu. Rezultati podupiru prve tri hipoteze, ali samo djelomično četvrtu – sugerirajući kako je psihička pozadina adolescentskoga RSP kombinacija racionalnih i iracionalnih (habitualnih) elemenata. U zaključku se autori dotiču i pragmatičnih aspekata analize RSP, to jest pitanja prevencije u sustavnoj seksualnoj edukaciji – kakvu u Hrvatskoj nikada nismo imali.
HRV