Govoriti jedno, činiti drugo? Spol, stavovi o spolnosti i heteroseksualno ponašanje u urbanoj Hrvatskoj - Štulhofer, Aleksandar (Array, 2000)
Rad analizira odnos između stavova o spolnosti i seksualnog ponašanja, pri čemu je osobita pažnja posvećena spolnoj i dobnoj specifičnosti strukture normativnih utjecaja (generalizirani i koncepcijski stavovi o spolnosti). U uvodnom dijelu autor ukratko raspravlja temeljne, oštro suprotstavljene, pristupe ljudskoj spolnosti – sociobiologijski esencijalizam i sociologijski konstruktivizam. Središnji, empirijski dio rada temelji se na podacima prikupljenim u istraživanju (Urbani seksualni stilovi u Hrvatskoj) provedenom krajem 1998. i sredinom 1999. godine na više od tisuću žena i muškaraca (između 18 i 48 godina) u pet najvećih hrvatskih gradova. Rezultati djelomično podupiru tezu o spolnoj specifičnosti normativnih utjecaja, potvrđuju nelinearan odnos između dobi i normativnih utjecaja te ukazuju na diferencijalnu interiorizaciju seksualnih normi. U zaključku autor skicira nekoliko teorijskih i metodoloških smjernica za buduća slična istraživanja.