Milan i njegov gospodar: Kunderino preispisivanje Diderotova "Fatalista Jacquesa" - Grdešić, Maša (Array, 2003)
U uvodu svojoj drami Jacques i njegov gospodar Milan Kundera upozorava na izgubljeni smjer razvoja romana oprimjeren u djelima poput Tristrama Shandyja i Fatalista Jacquesa, te ga naziva "roman kao igra". Riječ je o romanima koji se primarno bave vlastitom formom, te se u tom smislu i Kunderina varijanta Jacquesove priče u prvom redu bavi pitanjima preispisivanja (intertekstualnosti) i identiteta. U prvom se dijelu ovoga rada pokušava ispitati način na koji Kundera preispisuje Diderotov roman kao dramu, a u drugom se dijelu izlaže teza da se svi Kunderini romani bave problemom identiteta i preispisivanja da bi na taj način nastavili tradiciju "romana kao igre".