"Pedagogije ženskog" u Zajedničkoj kupki Ranka Marinkovića - Grdešić, Maša (Array, 2008)
Tekst nudi analizu » odgojne« tematike u Marinkovićevim romanima Zajednička kupka i Never more te filmu Nikad nedjeljom Julesa Dassina, i to na trima razinama. Prva se razina tiče motiva odgojno-obrazovnog djelovanja muških likova na ženske: u Zajedničkoj kupki sudac svojoj ženi pripovijeda poučne priče jer želi na nju moralno djelovati, u Never moreu glavni junak Bartol neobrazovanoj djevojci Iti pripovijeda grčke mitove kao » ženske priče« , a u filmu američki intelektualac Homer namjerava obrazovati i preodgojiti glavnu junakinju, prostitutku Illiju. Neobrazovanost ženskih likova pritom se očituje u načinu na koji pristupaju književnim, odnosno pripovjednim tekstovima. Smatram da bi se različiti pristupi pričama u romanima i filmu mogli interpretirati pomoću sljedećih pojmovnih parova, koji do određene mjere odgovaraju podjeli na » muški« i » ženski« pristup: Bitijeve podjele čitatelja na » potrošače« i » estetike« (prema Marinkoviću), » uživatelje« i » suce« (prema Goetheu), promatrače prvog i drugog reda (prema Luhmannu), kao i Girardova razlikovanja između » romantične laži« i » romaneskne istine« . Druga se razina analize » odgojne« tematike odnosi na problematiku ženske popularne kulture, odnosno » ženskih žanrova« . Budući da se u Never moreu mit o Antigoni sasvim jasno svodi na » pričicu za djevice« , tj. » žensku priču« , bila mi je namjera povući paralelu između odgojnog djelovanja muških likova na ženske i načina na koji feminističke teoretičarke pokušavaju djelovati na svijest tzv. običnih žena, običnih čitateljica. Treća razina analize spomenutim odgojnim pričama pridružuje i onu o književnoj teoriji koja za sebe zadržava pravo na konačno, ispravno čitanje nekog teksta.