Akcenatski tipovi pridjeva u mjesnome govoru Trtna - Zubčić, Sanja (Array, 2008)
U radu se analiziraju akcenatski tipovi pridjeva u mjesnome govoru Trtna, koji je dijelom čakavskoga ekavskoga dijalekta i pokazuje znatne sličnosti s ostalim govorima kastavske skupine pa joj, u tom smislu, može biti reprezentantom. Terenskim se istraživanjem prikupljen materijal akcenatski klasificira i uspoređuje s trima polazišnim akcenatskim tipovima. Utvrđuju se odstupanja u odnosu na ishodišni sustav i u odnosu na susjedne sjeverozapadne čakavske govore. Prema rezultatima se tih odstupanja pretpostavljaju pravci jezičnoga razvoja. Govor se Trtna izdvaja veoma arhaičnom akcenatskom značajkom: brojnošću pridjeva s očuvanim dugosilaznim naglaskom na nastavku u određenome liku.