Odnos povijesti i pripovijesti u djelima "Liber memorabilium" i "Putovanje Ivana Frane Jukića" Ivana Lovrenovića - Majić, Ivan (2006)
U radu se tematizira odnos povijesti i pripovijesti te shodno tome, književnosti i historiografije na primjeru dvaju djela Ivana Lovrenovića: povijesnog romana "Putovanje Ivana Frane Jukića" te memoarske knjige proze "Liber memorabilium". Kontekstualizacijom teksta u različitim vremenima (19. i kraj 20. stoljeća), kao i različitim pozicioniranjima pripovjednog glasa dolazi se do bitne razlike u kojoj "osobno" iskustvo sa sobom nosi i pri/povijesno svjedočanstvo.
HRV