Evaluacija novog instrumenta za procjenu seksualnog zadovoljstva - Štulhofer, Aleksandar (Array, 2008)
U radu se opisuju postupci izrade i provjere metrijskih svojstava Nove skale seksualnog zadovoljstva (NSSZ). Pregled postojećih mjera seksualnog zadovoljstva ukazao je na potrebu za instrumentom, čija primjena ne bi bila ograničena spolom, seksualnom orijentacijom niti aktualnim intimnim statusom pojedinca. Nova skala seksualnog zadovoljstva temelji se na važnosti seksualnih aktivnosti, seksualne razmjene, seksualnih osjeta, seksualne usredotočenosti i emocionalne bliskosti. Konstrukcija i inicijalna evaluacija skale provedena je na šest nezavisnih uzoraka, od kojih su dva bila studentska, a ostali su uključivali sudionike iz opće populacije. Provedene analize glavnih komponenata ukazale su na postojanje dviju međusobno povezanih dimenzija seksualnog zadovoljstva: faktora usmjerenosti na sebe te faktora usmjerenosti na partnera/-icu i seksualne aktivnosti. Analize unutarnje konzistencije dviju formiranih subskala od po deset čestica, kao i cjelovite skale od 20 čestica, pokazale su visoku pouzdanost rezultata neovisno o tipu uzorka, dobi, spolu i seksualnoj orijentaciji. U radu se navode i podaci o stabilnosti skalnih rezultata te povezanosti s mjerama nekih srodnih konstrukata. Predložena je i skraćena verzija skale (12 čestica), koja ciljano pokriva svih pet predloženih teorijskih dimenzija. Pokazatelji su pouzdanosti i valjanosti kratke verzije skale usporedivi s onima koji vrijede za cjelovitu verziju.