Litička analiza materijala iz Mujine pećine - Karavanić, Ivor (Array, 2008)
Članak donosi rezultate tipološke, tehnološke i petrografske analize litičkog materijala prikupljenog u istraživanjima od 1995. do 2000. godiokolici Mujine pećine kod Kaštela. Svi litički nalazi iz slojeva Mujine pecine pripadaju musterijenskoj materijalnoj kulturi pa ih s obzirom na tu činjenicu i rezultate kronometrijskog datiranja (45000 - 39000 godina prije sadašnjosti) nedvojbeno možemo pripisati neandertalcima. Rad donosi rezultate detaljne analiza litičkog materijala iz slojeva B i C te D1 i D2. Sve faze proizvodnje bile su prisutne na nalazištu koje je imalo funkciju radionice. Prisutni su i proizvodi koji svjedoče o korištenju levaloaške metode. Najčešci tipovi alatki su djelomično obrađeni komadići te nazupci i udupci. Ljudi musterijenske kulture koji su povremeno obitavali u Mujinoj pećini služili su se sirovinom iz okolice pećine, ali možda i s udaljenijih mjesta (sa Svilaje). Neandertalci iz Mujine pećine uspješno su prilagodili proizvodnju svojih alatki različitim vrstama najlakše dostupnih sirovinskih materijala, što upućuje na visok stupanj inteligencije, društvenih odnosa i prilagodbene spretnosti tih ljudi.