Otok Krk u očima putopisca Alberta Fortisa - Galović, Tomislav (Array, 2008)
Znameniti talijanski prirodoslovac i putopisac, augustinac Alberto Fortis (Padova, 1741. – Bologna, 1803.), autor je vrlo čitanog i poznatog djela Viaggio in Dalmazia (Put po Dalmaciji) objavljenog u Veneciji 1774. godine u dva sveska. No, pogledamo li to izdanje tada u njemu nećemo pronaći podatke o otoku Krku. Naime, o Krku Fortis piše tek u Dodatku (Appendix) uz englesko izdanje Puta po Dalmaciji (Travels into Dalmatia) koje je objavljeno u Londonu 1778. godine. Taj dio u Dodatku gdje se govori o Krku naslovljen je Tri pisma opata Fortisa Johnu Strangeu, ministru njegova britanskog veličanstva u Mlecima. U trećem pak od tih pisama nalazimo opis otoka Krka iz Fortisova pera. U njemu prvo piše općenito o otoku, potom o starinama, običajima i jeziku u gradu Krku te o ruševinama antičkog Fulfiniona (ispravnije Fulfinum), zatim o najvažnijim naseljima, naravi otočkoga tla, njegovu mramoru i okaminama, te na kraju o proizvodima i trgovini otoka Krka.