Nostrum et regni nostri registrum. Srednjovjekovni arhiv Ugarsko-hrvatskog kraljevstva - Matijević-Sokol, Mirjana (Array, 2008)
Analiziraju se dokumenti koji govore o uspostavi i načinu djelovanja kraljevskog registra (registrum regale) za Ugarsku i Slavoniju pod kraljem Karlom I. oko 1330. godine i za Dalmaciju i Hrvatsku u razdoblju od 1358.-1360. poslije Zadarskog mira. Do sada nisu bile poznate činjenice iz vrela koje bi jasnije prikazivale ovu važnu ustanovu. Kraljevski registar uspostavljen je po uzoru na anžuvinsku kancelariju u Napulju, s ciljem da vodi evidenciju i zaštićuje isprave koje su izašle iz kraljevske kancelarije, a tiču se darovanja posjeda, sloboština i drugih povlastica. Uspostava kraljevskog registra pratila je reforme koje su u Ugarsko-hrvatskom kraljevstvu provodili Anžuvinci. Uz kraljevski registar, kao kompatibilna ustanova, razvila se i ojačala djelatnost vjerodostojnih mjesta (loca credibilia).