Hispansko-američki roman pred kraj stoljeća - Polić-Bobić, Mirjana (Array, 1998)
Analizira se pojava povijesnog događaja, osobnosti ili razdoblja kao teme mnogih romana u nekoliko nacionalnih književnosti u Hispanskoj Americi. Uspostavljaju se analogije između struktura sadržaja (primjerice, osobiti vid osobne povijesti odrastanja u recentnim politički prepoznatljivim razdobljima ili anti-mitotvornan pristup razdobljima, simbolima i ikonama davne prošlosti) i narativnih struktura. Ističe se razlika između navedene književne pojave i odnosa prema povijesti tzv. Boom-a.