Kako djeca doživljavaju kažnjavanje u obitelji? - Maleš, Dubravka (Array, 2008)
Kažnjavanje djece oduvijek je bilo sastavnim dijelom obiteljskoga odgoja, a različiti oblici kažnjavanja primjenjuju se i danas. Međutim, dok su nekad roditelji nad svojom djecom imali neograničenu vlast, danas mnoge zemlje, uključujući i Republiku Hrvatsku, zakonom reguliraju roditeljsko pravo na tjelesno i ponižavajuće kažnjavanje djeteta. Osim tjelesnoga kažnjavanja, postoje također i druge vrste kazni kojima roditelji nastoje eliminirati djetetovo nepoželjno ponašanje, a koje za razvoj djeteta mogu biti vrlo štetne. U želji da se utvrdi dječje viđenje procesa kažnjavanja u obitelji, pristupilo se teorijskome i empirijskome ispitivanju problematike. U teorijskome dijelu dan je pregled osnovnih pojmova vezanih uz kažnjavanje, dok empirijski dio ispituje pojavne oblike kažnjavanja u obitelji i njihovo doživljavanje iz perspektive učenika viših razreda osnovne škole, kao i razlike koje se u tome javljaju ovisno o spolu i ovisno o razredu učenika. Dobiveni rezultati pokazuju kako se u obiteljima ispitanika primjenjuje širok spektar tjelesnih i ne-tjelesnih oblika kažnjavanja, iako je učestalije kažnjavanje koje ne uključuje tjelesnu kaznu. Također se pokazalo da je velik dio ispitanika nedovoljno obaviješten o svojim pravima i zakonu koji u vezi tjelesnoga kažnjavanja vrijedi u Republici Hrvatskoj. Rezultati mogu biti poticajni za poticanje svijesti roditelja o posljedicama koje njihove disciplinske akcije za sobom potežu, kao i za rad s učenicima u području prava djeteta.