O novim povijesnim temama hispanskoameričkog romana - Polić-Bobić, Mirjana (1996)
Rad predstavlja analizu novog povijesnog romana osamdesetih i devedesetih godina u književnostima Hispanske Amerike. Autorica primjećuje da usporedo s novim zanimanjem historiografije za koloniju kao zapostavljeni dio američke povijesti, dolazi do promjene u hijerarhiji povijesno relevantnih čimbenika Na književnom planu, nakon globalne afirmacije boom-ovaca i stvaranja izmišljene stvarnosti Hispanske Amerike, javlja se nova generacija književnika koja preispituje dotadašnje kulturne postavke i vrijednosne sustave te uspostavlja razgovor s vlastitom tradicijom. Promišljanje nedavne prošlosti u sferi privatnog i javnog, te umjetničkog i političkog, određuje se kao preispitivanje mijena u vrijednosnom sustavu. U tom smislu novi hispanskoamerički roman uzima povijesni događaj i kulturu svakodnevice kao književnu građu, a u odnosu s drugim medijima i urbanom kulturom, stvara nove varijante romanesknog žanra. Na ovim postavkama nudi se analiza romana: „ General u svom labirintu“ i „ O ljubavi i drugim nečistim silama“ Gabriela Garcíe Mçarqueza, „ Santa Evita“ Tomása Eloya Martíneza, „ Izvješća iz carstva“ Fernanda del Pasa, „ Rat za kraj svijeta“ Marija Vargasa Llose i „ Zakon ljubavi“ Laure Esquivel.
HRV