Raširenost seksualnih smetnji u uzorku zagrebačkih muškaraca - Štulhofer, Aleksandar (Array, 2005)
Cilj: Ustanoviti raširenost seksualnih smetnji u nekliničkome uzorku muškaraca. Metode: Studija je provedena na prigodnome uzorku muškaraca u dobi između 20 i 60 godina, s prebivalištem u Zagrebu. Podaci su prikupljeni poštanskom anketom i ponderirani prema dobi. U istraživanju je sudjelovalo 475 muškaraca, što je odaziv od 24%. Rezultati: Ukupno, iskustvo jedne seksualne smetnje ili više njih, u zadnjih mjesec dana imalo je 25% ispitanika. Najraširenija smetnja preuranjena je ejakulacija (13, 9%), slijede erektilne smetnje (6, 9%), bolovi tijekom seksualnih aktivnosti (6, 3%), i nedostatak seksualne želje (4%). Najmanja prevalencija ustanovljena je u slučaju inhibirane ejakulacije (2, 4%). U našem uzorku komorbiditet je prisutan, ali u malomu broju slučajeva. Zaključak: Narušeno seksualno zdravlje iskustvo je u četvrtine naših ispitanika, {; ; ; to upućuje na potrebu sustavne zaštite seksualnoga zdravlja u Republici Hrvatskoj.