Spol, starenje i seksualnost: struktura i dinamika seksualnoga zadovoljstva u heteroseksualnom uzorku urbanih žena i muškaraca - Štulhofer, Aleksandar (Array, 2004)
Rad ispituje strukturu i dinamiku seksualnoga zadovoljstva (SZ) u slučajnom uzorku zagrebačkih muškaraca i žena, heteroseksualne orijentacije, između 20 i 60 godina. Autori analiziraju spolnu specifičnost SZ, uspoređujući čimbenike koji, pozitivno ili negativno, djeluju na SZ. Autori propitkuju i dinamiku SZ, analizirajući razlike među dobnim skupinama. Protivno očekivanjima, ustanovljeno je značajno poklapanje prediktora muškoga i ženskoga SZ te neovisnost razine SZ o dobi – bez obzira na negativan utjecaj starenja na seksualni interes. U zaključku, autori razmatraju rezultate unutar interpretativnog okvira biosocijalnoga modela ljudske spolnosti i evidentiraju prinos razumijevanju dinamike odnosa u intimnim zajednicama