Seksualno zdravlje, zadovoljstvo i seksualna orijentacija žena - Štulhofer, Aleksandar (Array, 2003)
U radu se propituju psihosocijalni i sociokulturni korelati ženskog seksualnog zdravlja i zadovoljstva kroz identifikaciju faktora koji povećavaju rizik pojavljivanja seksualnih smetnji, odnosno onih koji djeluju preventivno. Rad obuhvaća i propitivanje veze između seksualnog zdravlja i seksualne orijentacije. Istraživanje, provedeno 2001. godine, izvedeno je na prigodnom uzorku (N = 547) Zagrepčanki u dobi između 20 i 60 godina, koje su ispunile upitnik o ženskom seksualnom zdravlju (Brief Index of Sexual Functioning for Women) proširen sociodemografskim i socioseksualnim varijablama. Rezultati potvrđuju povezanost seksualnog zadovoljstva i seksualnog zdravlja (najčešće su smetnje teškoće s postizanjem orgazma i izostanak seksualne želje). Statistički značajnim korelatima seksualnog zadovoljstva pokazali su se dob, intimni aspekti veze (osobito partnerovo zadovoljstvo) te izvedbena ili seksualna dimenzija (učestalost seksualnih kontakata, postizanje orgazma). U usporedbi s heteroseksualnim ispitanicama, homoseksualne i biseksualne ispitanice iskazuju veću razinu seksualnog zadovoljstva i seksualnog zdravlja zbog čega autori nude višeslojno tumačenje. Provedene analize potvrđuju kako se seksualno zadovoljstvo žena temelji i na relacijskoj (intimnoj) i na izvedbenoj (seksualnoj) dimenziji.