Monodisciplinarnost, interdisciplinarnost i transdisciplinarnost u proučavanju odgoja i obrazovanja - Maleš, Dubravka (Array, 1987)
Svako inzistiranje na monodisciplinarnosti i zanemarivanje činjenice o općoj međuzavisnosti i dijalektičnosti pojava u prirodi i društvu može uzrokovati usporavanje razvoja znanosti u cjelini kao i pojedinih njezinih dijelova. To je razlogom što se danas govori o interdisciplinarnosti i transdisciplinarnosti u istraživanjima postojećeg realiteta kao novoj etapi u razvoju znanstvene spoznaje za koju je karakteristična integracija znanja nastalih u različitim područjima u jedinstvenu cjelinu. Pedagogija se mora otvarati prema drugim znanstvenim disciplinama jer je to pretpostavka njezina daljeg razvoja. Za suradnju pedagogije s drugim disciplinama postoje dva važna epistemološko-metodološka razloga: jedan je u području predmeta, a drugi u području znanstvene metodologije. Da bi se ubrzali zakvi integrativni procesi, potrebno je unijeti neke promjene unutar teorijsko-metodološkog pristupa predmetu pedagogije, tj. odgoju, sli i predmetu drugih disciplina. Te promjene moraju se provesti kako na razini svake discipline, tako i tokom njihove integracije radi interdisciplinarnog pristupa pojedinom problemu. Interdisciplinarnost i transdisciplinarnost u proučavanju odgoja može se ostvariti samo pod uvjetom da znanstvenici i stručnjaci koji se bave tom problematikom posjeduju pozitivne stavove o potrebi takvog pristupa te da se tokom školovanja osposobljavaju za rad u kojem se zahtijeva stvaranje sinteza i uspostavljanje suradničkih odnosa.