Problem postajanja pojedincem u djelu Sorena Kierkegaarda - Buljan, Ivana (Array, 2008)
Kierkegaardovo misaono nadahnuće motivirano je dvama nezadovoljstvima: prvo se tiče spekulativne filozofije i njezine nemogućnosti da zahvati zbiljnost pojedinca u njegovoj egzistencijalnoj danosti, a drugo se tiče građansko-kršćanskog svijeta njegova doba koji je u rasulu i gdje je "individu"“ posve dokinuta prevlašću "gomile". Kako postati samim sobom, "jdan jedini", odnosno "individua", pitanje je koje Kierkegaard postavlja u središte svog filozofskog interesa. Put od običnog opstanka do zbiljskog filozofiranja, odnosno od "gomile" do "individue" ostvaruje se kroz tri stadija. To su estetski, etički i religiozni stadij egzistiranja. U ovom se radu analiziraju njihovi ključni konstituensi i suodnos iščitavanjem primarno tri Kierkegaardova djela: "Ili-ili", "Bolest na smrt", "Strah i drhtanje". I dok je odnos između estetskog i etičkog stadija dijalektički, religiozno stoji naspram estetskog i etičkog u naddijalektičkom odnosu. Taj se naddijalektički odnos pokazuje ključnim za interpretaciju Kierkegaardova mišljenja.