Simbol ruke. Razmatranja o pojavi i značaju simbola ruke u kontekstu svakodnevne komunikacije - Trako, Tijana (Array, 2007)
U radu se iznose razmatranja o ulozi i značaju simbola ruke u svakodnevnoj komunikaciji. Simbol ruke je prisutan u brojnim kontekstima socijalnog, poput religije, politike, ekonomije, civilnog društva, te upravo proučavajući ovaj simbol mogu se uočiti brojne sličnosti, ali i razlike između različitih kultura svijeta, kako onih koje postoje danas, tako i onih u prošlosti, o kojima se može mnogo naučiti upravo preko simbola koje su koristili. Kako bi bilo preopsežno obuhvatiti sve ovdje navedene i druge sfere življenja, rad se ograničava na analizu značenja i značaja simbola ruke kao oruđa svakodnevne komunikacije. Pod svakodnevnom komunikacijom se ne misli samo na pisanu i govorenu riječ, nego i na druge načine prenošenja informacija. Prvi dio rada nudi teorijsku pozadinu istraživanja simbola i simbolizma općenito. Drugi dio rada osvrće se na sami nastanak simbola ruke, te se traga za njegovim najranijim uporabama u svrhu komunikacije. Također, pokušava se odvojiti simbol ruke od drugih simbola i to jednostavnom klasifikacijom simbola na simbole šireg dometa i simbole uskog dometa. Treći dio rada bavi se konkretnom analizom uporabe ruku u govoru tijela, te je prikupljena građa o izrazima i poslovicama koje koriste ruke kao način prenošenja značenja u hrvatskom jeziku. Osim hrvatskog, prikupljena je i građa na engleskom jeziku, što u radu nije prikazano, jer je jasno već iz prvog koliki značaj ruke igraju u našoj percepciji sebe i svijeta oko sebe. Zaključni dio rada osvrće se na činjenicu da je ruka ne samo fizički dio tijela već i nositelj duhovnog. Izvor onoga što ona simbolizira različitim narodima i kulturama je nepresušan, kao i onoga što ruka tek može predstavljati. Dok je rad nastajao zasigurno su se, i to ne samo u našoj kulturi, pojavile dodatne uporabe ovog simbola što je jasan pokazatelj potrebe da se podrobnije proučavaju brojnim dimenzije u kojima se ruka pojavljuje.