Imena šuma u Catasticum Fabii de Canali provisoris super lignis in Histria et Dalmatia iz godine 1566. - Bertoša, Mislava (2002)
U radu se ispituje manje istraživano područje toponomastike: motivacija u imenovanju šuma. Kao korpus za analizu izabran je katastik, koji je u XVI. stoljeću sastavio mletački providur za šume u Istri Fabio da Canal, u kojem je popisano 669 šuma. Analiza je provedena na dvjema razinama: prvo su analizirani leksemi koji su u Katastiku posvjedočeni u značenju “ šume” , a zatim su imena šuma ili hilonimi svrstana u različite razrede s obzirom na to koji je motiv stajao u temelju njihova nastanka.
HRV