Ex incognitis genitoribus. Prezimena nahoda iz tršćanskog brefotrofija tridesetih godina XIX. stoljeća - Bertoša, Mislava (Array, 2000)
Na temelju građe pronađene u Državnom arhivu u Trstu analizirana su prezimena djece ostavljane u tršćanskome nahodištu tridesetih godina XIX. stoljeća. Vodeći računa o specifičnom kulturološkom i povijesnom kontekstu Julijske Krajine, promatran je fonološki, morfološki, semantički i socioonomastički aspekt njihovih prezimena uz pokušaj ocrtavanja glavnih strategija prezimenskih tvorbi.