Trgovina i sajmovi. Rezultati istraživanja na području Općine Krivi Put - Rubić, Tihana (2004)
Prilog započinje iznošenjem podataka o trgovinskoj razmjeni, aktivnostima i načinima na koje su se prodaja i kupovina općenito odvijali na krivoputskom području. Prikazane su značajnije trgovinske aktivnosti na relacijama: krivoputsko područje-Senj, krivoputsko područje-Brinje te krivoputsko područje-Otočac. Sajmovi u Brinju i Otočcu su, u razdoblju između dva svjetska rata do sedamdesetih godina 20. stoljeća, predstavljali dva najvažnija trgovinska mjestima za područje Krivog Puta. Uočava se kako se na putu prema tim sajmovima stanovništvo s područja Krivog Puta kretalo ustaljenim putanjama, neasfaltiranom cestom te prečacima, kao i prema lokalitetima s područja Krivog Puta u kojima se stanovništvo snabdjevalo specifičnim uslugama (primjerice, kovačke usluge u Krivom Putu, na Vratniku, Prokikama, Drežnici i Lučanima). Svaki od spomenutih i obrađenih segmenata trgovinskog života u razdoblju između dva svjetska rata do sedamdesetih godina 20. stoljeća tako predstavlja zanimljiv i šarolik dio ukupnog tradicijskog života primorskih Bunjevaca, iako na ovom području trgovina nije bila osnovna, niti kontinuirana grana privređivanja. Kako je u etnološkoj literaturi tema sajmova i trgovine slabo zastupljena, podatci izloženi u ovom radu, predstavljaju doprinos spoznajama o ovoj temi uopće, napose u tradicijskom životu Bunjevaca krivoputskog područja.
Projekt MZOS
HRV