Glagolski oblici kao izraz gramatičkih kategorija (na primjerima hrvatskog, ukrajinskog i rusinskog jezika) - Timko Đitko, Oksana (2008)
U analizi glagolskih gramatičkih kategorija pokušali smo objasniti razlike između glagolskog sustava ukrajinskog, rusinskog i hrvatskog jezika. U analiziranim jezicima svaka glagolska kategorija sudjeluje različitim intenzitetom i različitim ograničenjima u tvorbi glagolskih oblika. broj glagolskih oblika nije isti. u ukrajinkom jeziku postoji veći broj glagolskih pridjeva, bezlične tvorbe na -no, -to, dok je hrvatski bogatiji vremenskim oblicima (futur II, aorist, imperfekt). u sva tri jezika ograničavajuće su općeglagolske kategorije (kategorija vida i prijelaznosti). glagolske kategorije češće imaju ograničavajuću ulogu u tvorbi glagolskih oblika u ukrajinskom i rusinskom jeziku.
Projekt MZOS
HRV