Minimumom do maksimuma: Pričice Fedora Sologuba - Benčić, Živa (2008)
Članak se bavi pojavom narativnoga minimalizma u Pričicama Fedora Sologuba. U članku se nastoji pokazati da minimalističke tendencije u Sologubovoj kratkoj prozi ne dolaze do izražaja samo u njezinoj kratkoći nego i u redukcionističkim postupcima koji vidljivo pojednostavljuju njezinu narativnu strukturu. U tim pojednostavljenjima, koja se tiču pripovjedača, lika i radnje, Sologub se ugleda uglavnom na ruski folklor. Po uzoru na bajke Sologub odbacuje i socijalno-psihološku analitičnost i uzročno-posljedični način razmišljanja realističkoga romana pa se slika svijeta u njegovim pričicama doimlje alogičnom i apsurdnom. Redukcionističku strategiju Sologub kao modernist koncipira „ maksimalistički“ , tj. shvaća je kao metodu kojom se iz naracije odstranjuje sve ono što je suvišno da bi se došlo do onoga što je bitno.
Projekt MZOS
Projekt MZOS
HRV