Sjećanje na Viški boj: Proslave, spomenici, naracije - Bermanec, Krešimir (Array, 2007)
Cilj rada je rasvijetliti društveno sjećanje na pomorsku bitku iz 1866. godine, odnosno stavove udruga i pojedinaca prema tom povijesnom zbivanju koji se konstruiraju i mijenjaju ovisno o aktualnom društvenom i političkom kontekstu. Pogledi na Viški boj prate se u dijakronijskom presjeku, s naglaskom na suvremene naracije, i to kroz tri prizme: opisivanjem proslava, praćenjem ponašanja oko spomenika "Viški lav" te analizom povijesnih prikaza bitke. Postavlja se i pitanje koliku ulogu sjećanje na Viški boj igra u samoidentifikaciji lokalnoga stanovništva danas.