Mramorni reljefi vanecijanske radionice Bon u Senju i krčki knezovi Frankopani - Marković, Predrag (2007)
Mramorni reljefi koji su se nekoć nalazili na pročelju nove franjevačke crkve u Senju već su odavna prepoznati kao dijelovi nadgrobnih spomenika krčkih knezova Frankopana, podrijetlom iz starijega, srednjovjekovnog franjevačkog samostana smještenog izvan gradskih zidina. U novijoj literaturi pojedini mramorni reljefi (reljef s frankopanskim grbom i skupina Navještenja) prepoznati su kao dijelovi sarkofaga Ivana VI. (Anža, Johannesa) Frankopana († 1436.), a njihov je nastanak vezan uz nepoznatoga venecijanskog majstora koji potječe iz Ghibertijeve škole. U ovome se radu nastoji dokazati kako su mramorni reljefi s pročelja Franjevačke crkve zapravo dijelovi dvaju sarkofaga nastalih u kratkom rasponu od 5 do 10 godina, i to u okviru iste, mletačke radionice obitelji Bon, s time da je stariji – s novim frankopanskim grbom te likovima sv. Franje i sv. Antuna – pripadao Nikoli IV. Frankopanu, hrvatskom knezu i banu († 1432), dok je nešto mlađi sarkofag, s likovima Navještenja, pripadao njegovu najstarijem sinu Ivanu VI. Frankopanu. S obzirom na ponešto specifičan, individualan kiparski rukopis i na brojne radioničke oznake koje se javljaju na tim reljefima, u radu se također nastoji potvrditi pretpostavka kako je njihov autor, kojega slobodno možemo nazvati i Majstorom senjskih reljefa, ipak prepoznatljiva umjetnička osobnost koja se, za razliku od drugih kipara uglavnom vanjskih suradnika radionice Bon, u njoj i formirala.
Projekt MZOS
HRV