Autor, autorska prava i originalnost: invencija ili inovacija - Šporer, David (Array, 2008)
Rasprava se bavi tumačenjima odnosa originalnosti i autorskih prava s obzirom na shvaćanje kategorije autora. Neka tumačenja inzistiraju na ključnoj ulozi romantizma za razvoj shvaćanja originalnosti koje se suprotstavlja tradiciji i koje postaje osnova za razvoj koncepcije tzv. « ; nematerijalnog vlasništva» ; . Za razliku od toga, rasprava se priklanja drugačijem stajalištu i nastoji ukazati na određene slabe točke u takvim izvodima. Jedna od njih tiče se primjera koji narušava sliku nagle povijesne mijene: kako pokazuju povjesničari prava, shvaćanje nematerijalnog vlasništva pojavljuje se – doduše ne odmah u vezi s knjigama i pisanjem – već krajem srednjeg vijeka. Pored toga, u članku se pokazuje kako određenu konfuziju izaziva nedovoljno definirana i nedisciplinirana upotreba pojma « ; originalnosti» ; , pa se, primjerice, pogrešno uzima da su zakoni o autorskim pravima kodificirali romantičarsko shvaćanje originalnosti, dok zapravo nema razlike između toga kako se originalnost shvaćala prije romantizma i toga kako se određuje u suvremenim zakonima o autorskim pravima. Zbog toga se u članku zaključno zagovara stajalište o postupnosti povijesnih promjena, nasuprot prikazanim tumačenjima koja u prošlosti traže potvrdu vlastite metodološke postavke o naglom raskidu s tradicijom.