Izvorna odstupanja u hrvatskom kao inojezičnom - Gulešić Machata, Milvia (Array, 2008)
U jeziku neizvornih govornika hrvatskoga jezika kao inojezičnoga (tj. drugoga i stranoga) javljaju se različita odstupanja od norme. Većina njih nastaje zbog nedovoljnoga poznavanja pravila jezika koja se uči. Postoji i druga skupina odstupanja, koja se u literaturi (stranoj i domaćoj) rijetko spominje. To su izvorna odstupanja, tj. odstupanja koja se javljaju i u jeziku izvornih govornika. U članku se nastoji pronaći pravilan odnos prema njima jer ona, iako su odstupanja, ne ometaju sporazumijevanje i sastavnica su komunikacijske kompetencije.