HRVATSKA HISTORIOGRAFIJA O POŽEGI I POŽEŠKOJ ŽUPANIJI U RAZVIJENOM I KASNOM SREDNJEM VIJEKU - Grgin, Borislav (2008)
U ovom radu autor prikazuje dostignuća hrvatske historiografije posljednjih stotinjak godina o srednjovjekovnoj povijesti Požege i Požeške županije. Prateći literaturu u dijakronijskoj perspektivi, autor je grupirao radove u tri cjeline: one nastale do kraja Drugog svjetskog rata (1945.), zatim one u socijalističkom razdoblju (1945-1990) te konačno radove o srednjovjekovnoj povijesti Požege i Požeške županije od osamostaljenja Hrvatske do danas. Pri tome je pokušao pokazati i naglasiti metodološke postavke pojedinih autora, kao i specifične značajke pristupa unutar svakog od pojedinih razdoblja. Na kraju teksta autor daje i neke prijedloge za napredak u istraživanjima požeškog srednjovjekovlja.
Projekt MZOS
HRV