Notulae etymologicae - Matasović, Ranko (Array, 2007)
U radu se iznose dvije nove slavenske etimologije. Hrvatska imenica brava izvodi se iz praslavenskoga korijena *bru-/brъ - koji imamo i u *brъ vь ‘ klada’ (hrv. bȓ v), *brъ vь no (hrv. bŕvno), itd. Ie. je korijen *bhrewH- ‘ prečka, daska’ zabilježen u germanskim jezicima u značenju ‘ most’ (npr. njem. Brü-cke). Praslavenski glagol *tjutěti (hrv. ćútjeti) tumači se kao stativni oblik denominativnoga glagola *tjutiti (polj. cucić ‘ biti budan’ ), što je izvedeno iz apstraktne imenice *tjutь (hrv. ćû t). Moguće je da je ista imenica još u praslavenskome disimilacijom zvučnosti preoblikovana kao *tjudь (hrv. ćû d). Ie. je korijen *tewH- ‘ osjećati, opažati’ (lat. tueor itd.).