'Želim odabrati koga ću voljeti i kamo ići na liječenje' - aktivizam u istraživanju komplementarne i alternativne medicine u Hrvatskoj - Bukovčan, Tanja (Array, 2008)
Različiti oblici i vrste alternativne i komplementarne medicine postali su neizostavni sadržaj ponude na zapadnim tržištima zdravstvene zaštite i dio svakodnevnih kulturnih praksi. U većini europskih gradova u posljednjih nekoliko desetljeća pojavljuju se različiti dućani, proizvodi, radionice kao i različiti oblici primjene alternativne medicine. Jedno od najopsežnijih kvantitativnih istraživanja vezano za korištenje komplementarne i alternativne medicine provedeno je u SAD-u (Eisenberg i dr. 1990, 1997, 2001). Prema tom istraživanju broj korisnika komplementarne i alternativne medicine je u razdoblju od 1990. do 1997. godine porastao otprilike za 50%. Prema jednom drugom istraživanju iz 2001. godine (Eisenberg i dr. 2001) pokazalo se da je postotak stanovništva koje koristi komplementarnu i alternativnu medicinu – kratica KAM - (uključujući one koji su koristili različite metode za prevenciju bolesti i poboljšanje kvalitete života) porastao na gotovo 70% među sveukupnom odraslom populacijom u SAD-u. Situacija je slična i u Europi. Prema službenom izvješću Svjetske zdravstvene organizacije podaci iz nekoliko europskih zemalja s kraja devedesetih godina prošloga stoljeća pokazuju da je otprilike 20-30% stanovništva zapadnoeuropskih zemalja koristilo različite vrste komplementarne i alternativne medicine, dok je 70-80% njih zainteresirano za mogućnost da zdravstveno osiguranje pokriva neke oblike liječenja alternativnom medicinom (Gazdić, Berce-Bratko, Šinkovec: 2002). Opisana pojava supostojanja različitih metoda liječenja koje pacijenti (klijenti) mogu slobodno odabrati, a koja se definira kao medicinski pluralizam, danas se smatra dominantnom karakteristikom medicinske stvarnosti u većini zemalja u svijetu (Leslie 1976, Helman 1984, Kleinman 1980, Benoist 1996, Hsu 1999, Krausse 2006). Ta se pojava može preciznije definirati kao paralelno i istodobno supostojanje različitih mogućnosti odabira (alternativa) u terapiji i liječenju. U zapadnim društvima u taj izbor ubrajaju se biomedicina, različiti oblici komplementarne i alternativne medicine (kratica KAM) te, u većini slučajeva revitalizirani, načini liječenja u tradicijskoj ili narodnoj medicini.