Kako djeca vide pripadnike različitih spolova - Citković, Sandra (2001)
Na izravan ili neizravan način, svjesno ili nesvjesno, verbalnom ili neverbalnom komunikacijom, odrasli djeci daju do znanja da se treba pripremati za život u društvu u kojemu muškarci idu jednim, a žene drugim putem. Procesom spolnog tipiziranja okolina djeluje na individuu da usvoji određene načine ponašanja, stavove, inetrese i druge značajke ličnosti definirane kao odgovarajuće za njegov spol. Stavovi koje djeca pokazuju nisu definitivno formirani. Oni se djelomično mogu mijenjati pod utjecajem vlastite djelatnosti i odgojnog djelovanja. Kako bi postigli optimalne rezultate odgojnog djelovanja potrebno je poznavati stavove koje djeca već imaju. U radu su predstavljeni rezultati istraživanja provedeni na uzorku učenika 3. razreda osnovne škole.
HRV