Percepcija savjetnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o čimbenicima zapošljavanja nezaposlenih - Vukelić, Anton (Array, 2008)
U radu se na osnovi psihologijskih, sociologijskih i ekonomskih modela izdvajaju čimbenici koji mogu biti relevantni za objašnjenje kako različitog intenziteta traženja posla tako i vjerojatnosti zapošljavanja nezaposlenih osoba. Traženje posla i zapošljavanje je proces koji se sastoji od niza aktivnosti te u osnovi ovisi o pojedincu, njegovoj motivaciji, stavovima, suočavanjima, osobinama i sociodemografskim karakteristikama, socijalnim vezama i pritiscima, obilježjima podtržišta rada te nizom inih čimbenika. U konačnici o navedenom ovise ishodi poput brzine zapošljavanja (duljine nezaposlenosti) i stupnja zadovoljstva novim poslom. Upravo zbog kompleksnosti teme, istraživanje se oslonilo na subjektivne ocjene profesionalnih savjetnika HZZ-a koji su procjenjivali važnost pojedinih čimbenika zapošljavanja, ocjenjivali hipotetičke slučajeve kroz osobne faktore zapošljavanja (OFZ) te na kraju odredili stupanj zapošljivosti za četiristotinjak nezaposlenih osoba u dvije različite socijalne sredine: s niskom (Zagreb) i visokom (Šibenik) stopom nezaposlenosti. Rangiranjem čimbenika savjetnici prvenstveno podupiru kategorije psihologijskih pristupa iako se kroz konkretno ocjenjivanje nezaposlenih kao glavni prediktor zapošljavanja izdvaja dob.