Vetranovićeva Orlača riđanka rečeno u Blatu ribarom - Plejić Poje, Lahorka (2007)
Članak se bavi pjesmom Mavra Vetranovića Orlača riđanka rečeno u Blatu ribarom, koja se u kniževnoj historiografiji (u povijestima hrvatske književnosti) obično naziva rodoljubnom satirom. Budući da je pjesma koncipirana kao iskaz proročice, pokušavaju se utvrditi podrijetlo i kompetencije toga lika. Ujedno se pokušava uočiti, preciznije nego što je do sada učinjeno, kojim se satiričkim strategijama pjesma služi i kakve učinke podrazumijeva.
Projekt MZOS
HRV