Univerzalni kalendar Vladimira Hlebnikova. Ploče sudbine i teorija determiniranog kaosa - Oraić Tolić, Dubravka (Array, 2008)
U radu je riječ o Hlebnikovljevu shvaćanju vremena u kontekstu nove recepcije izvan humanističkih disciplina. Je li 'budućanin' (budetl'anin), kako je pjesnik sam sebe nazivao, dočekao na početku 21. stoljeća svoju blistavu budućnost, tj. hoće li se u trećemu mileniju ostvariti Hlebnikovljev san o funkcionalome (za njega samoga realnome) postojanju 'zakona vremena'? Je li ‘ vremjanin’ , kako glasi ime jednoga od Hlebnikovljevih dvojnika, otkrio nešto kao genomsku kartu univerzalnoga - prirodnoga i kulturnoga vremena? Je li Hlebnikov bio Nostradamus današnje teorije determiniranoga kaosa?