Rod imenica na -a za osobe muškoga spola - Bošnjak Botica, Tomislava (Array, 2007)
Hrvatski jezikoslovci i leksikografi nisu u suglasju kad je riječ o rodu imenica koje u nominativu jednine završavaju na -a, a imenuju osobe muškoga spola (tata, papa, Nikola) ili osobe muškoga i ženskoga spola (varalica, pristaša). Razlike pritom proizlaze najvećim dijelom iz različita poimanja kategorije roda. Iako različita, rješenja unutar pojedinih gramatika provode se dosljedno, što se ne može reći i za rječnike. U članku se rod navedenih imenica razmatra s gledišta hrvatskoga kao izvornoga jezika i s gledišta hrvatskoga kao inojezičnoga. Članak nudi moguće rješenje za potpuniji opis tih imenica u hrvatskom jeziku.