Reljef renesansnog portala u Cavtatu - Fisković, Igor (Array, 2007)
Objavljujući jedva zapaženi ulomak renesansnog reljefa iz lapidarija Kneževa dvora u Cavtatu, autor mu nastoji odrediti podrijetlo i dataciju. Temeljem ikonografije lika sv. Bernardina i stilskih karakteristika, razvija mišljenje da je pripadao portalu franjevačke crkve, po svoj prilici obnovljenome nakon stradanja u potresu 1667. godine. Crkva je posvećena 1484. godine, a tome razdoblju odgovarajući oblik reljefa ukazuje na veze s iskustvima toskanske renesanse kojima tim povodom u dubrovačkome kraju iznalazi i druge dokaze. S uporištem na obliku portala ili vrsnoćama reljefa, također prepoznaje i stanovite njihove dodire s likovnim stvaralaštvom srednje Dalmacije, u prvom redu s krugom Nikole Firentinca koje nisu bile pojašnjene u jačoj mjeri.