Croatica bvlgarica. O efemernosti vlastite kulture u pismima Stanka Lasića - Protrka, Marina (Array, 2007)
Izjave Stanka Lasića o srpskoj i hrvatskoj kao bugarskoj književnosti i kulturi mogu se shvatiti kao izraz njegove trajne okrenutosti "zapadnjačkom" Kanonu - vrijednostima, normama i autorima koja izvire iz traumatskog viđenja efemernosti vlastitog intelektualnog i duhovno ishodišta. Takva pozicioniranost u odnosu na "napredni" Zapad prepoznatljiv je dio diskursa domaćih književnika i intelektualaca koji, od devetnaestog stoljeća do danas, regulira svojevrsni kolektivni imaginarij.