Arhivsko gradivo u elektroničkom obliku : mogućnosti zaštite i očuvanja na dulji vremenski rok - Stančić, Hrvoje (Array, 2006)
Autor uvodno objašnjava problem očuvanja gradiva u elektroničkom obliku. Zatim analizira strukturu elektroničkog gradiva razlažući elektroničke zapise na tri razine – fizičku, logičku i konceptualnu. Svaka razina ima svoje karakteristike i karakteristike koje proizlaze iz međusobne povezanosti razina, a autor obrazlaže njihovu ulogu u procesu očuvanja elektroničkog gradiva na dulji vremenski rok. Nadalje definira problem očuvanja kao problem osiguranja pristupa elektroničkom gradivu kroz dulji vremenski period pri čemu analizira specifičnosti očuvanja autentičnosti u elektroničkoj okolini kroz prikaz strukture elektroničkog zapisa i njegovih osnovnih karakteristika. Potom daje kritički pogled na sustav za prepoznavanje, vrednovanje i odabir metoda za očuvanje elektroničkog gradiva. Na kraju autor razrađuje uvjete za institucijsku organiziranost i usmjerenost k dugoročnom očuvanju elektroničkog gradiva.