Teritorijalno širenje Dubrovačke Komune/Republike i crkve njezinih svetaca zaštitnika - Marinković, Ana (Array, 2007)
Hagiotopografskom metodom analiziraju se crkve Sv. Vlaha i rani jih dubrovačkih zaštitnika (prvenstveno Sv. Pankracija) na području dubrovačke komune/Republike prema dokumentima o razgraničenjima i zem ljišnim podjelama i prema odlukama Vijećâ vezanima uz stjecanje novih teritorija. Geografski raspored crkava ovih titulara ukazuje na dva obrasca topografskog aspekta upotrebe kultova zaštitnika u dubrovačkoj vanjskoj i unutarnjoj politici tijekom preobrazbe iz komune u republiku. U ranijem razdoblju crkve se podižu na graničnim točkama teritorija, dok se nakon akvizicija u 14. i 15. stoljeću gradnja crkava usredotočuje na središta novoustrojene vlasti.